Wednesday, 29 July 2009

Final Wooden House / Sou Fujimoto

There are no separations of floor, wall, and ceiling here. A place that one thought was a floor becomes a chair, a ceiling, a wall from various positions. The floor levels are relative and spatiality is perceived differently according to one’s position. Here, people are distributed three-dimensionally in the space. This is a place like an amorphous landscape with a new experience of various senses of distances. Inhabitants discover, rather than being prescribed, various functionalities in these convolutions.

This bungalow no longer fits the category of wooden architecture. If wooden architecture is merely something made from wood, then wood itself surpasses the architectural procedures to directly become a “place where people live” in this bungalow. It is of an existence akin to primitive conditions before architecture. Rather than just a new architecture, this is a new origin, a new existence.

All above info and images from
w02n 2cents:
Absolutely fascinating and interesting small structure (shelter). I think it is awesome to see how smart the architect captured the basic and true Japanese aesthetic conceptual if communicate with nature. The space manupulation by using timber block is impressive. And the detailing of fixing the glass panel to the opening is awesome. Even it would hardly treated as a living house, but it would be a interesting space to escape from the hustle bustle of the working life, and also a nice place to meditate and enjoy the sensuality of the space.

Sunday, 26 July 2009

Audi Centenary Sculpture by Gerry Judah

Designer Gerry Judah created a 32 metre-high sculpture for Audi at the Goodwood Festival of Speed in West Sussex, England, at the weekend. The 44 tonne sculpture, created to mark the car brand’s centenary, features a vintage Audi and a modern car racing into the sky.

This 44 tonne, 32 metre high innovative sculpture for the Goodwood Festival of Speed 2009 was sponsored by Audi to commemorate its centenary year. Designed by Gerry Judah it celebrates Audi’s achievements in motor sport with the legendary 1937 Auto Union Streamliner and the recently launched R8 V10 sports car at either end of a dramatic “swoosh” of tyre tracks, as if they are driving off into the sky.

All above info and images from


w02n 2cents:

Cool.... this would be superb masterpiece! This how the creativity of sculpture creating a fame and also giving impact to the public space!!

Sunday, 12 July 2009

The 2009 Serpentine Gallery Pavilion by SANAA

Describing their structure the architects said: “The Pavilion is floating aluminium, drifting freely between the trees like smoke. The reflective canopy undulates across the site, expanding the park and sky. Its appearance changes according to the weather, allowing it to melt into the surroundings. It works as a field of activity with no walls, allowing views to extend uninterrupted across the park and encouraging access from all sides. It is a sheltered extension of the park where people can read, relax and enjoy lovely summer days.”

Sejima and Nishizawa have created a stunning transparent Pavilion that resembles a reflective cloud or a floating pool of water, sitting atop a series of delicate columns. The metal roof structure varies in height, wrapping itself around the trees in the park, reaching up towards the sky and sweeping down almost to the ground in various places. Open and ephemeral in structure, its translucent and reflective materials make it sit seamlessly within the natural environment, reflecting both the park and sky around it.
The Pavilion will be the architects’ first built structure in the UK and the ninth commission in the Gallery’s annual series of Pavilions, the world’s first and most ambitious architectural programme of its kind that annually gives preeminent architects their debut in this country and brings the best of contemporary architecture to London for everyone to enjoy.

There is no budget for the Serpentine Gallery Pavilion commission. It is paid for by sponsorship, sponsorship help-in-kind, and the sale of the finished structure, which does not cover more than 40% of its cost. The Serpentine Gallery collaborates with a range of companies and individuals whose support makes it possible to realise the Pavilion.

The surrounding park is reflected in the temporary structure’s aluminium roof, which is shaped to curve around trees on the site and varies in height. Curved walls made of transparent acrylic surround a cafe and auditorium under this canopy. The pavilion opens to the public on Sunday and will remain in place until 18 October.
A program of events called Park Nights will be hosted in the auditorium including performances, talks and screenings, and culminating in the Serpentine Gallery Poetry Marathon in October.

All above info and images from
w02n 2cents:
For the first time a real pavilion. Still remember the moment I saw this pavilion proposal by SANAA , i thought it would just be another unbuilt images, where thinness of the aluminium sheet is hardly achieved. After Datum 2009, where i surprised with Junya Ishigami approached and genius thought, I know this pavilion would come true. Japanese architect always have incredible and beautiful thought in architecture.

Now, this serene pavilion shown the temporary-ness intent, and its sophisticated poetic and lightness approaches create a most beautiful pavilion ever. The pavilion and sheltered spaces create a uncertainty and robustness, blurring the boudary and blend tenderly to the park.
Compare to other pavilion created by the other well known architects, this would be my favourite.

Sunday, 5 July 2009

Roosendaal Market Square Pavilion

René van Zuuk Architekten have completed a pavilion for the pedestrianised central market square at Roosendaal in the Netherlands. The pavilion, built over the entrance to an underground car park, features a rooftop performance area.
The pavilion also houses shops and offices. The pavilion and car park are elements of ongoing improvements to the square, which was pedestrianised in 2001. Over the main car park entrance, the cantilevered south aspect of the pavilion allows natural light to penetrate the two underground levels.

The idea behind the urban proposal was that the pavilion would divide the square in two parts in such a way that you would still have the feeling of being on one big square. Because of the market activities which occupy the entire square twice a week, the terraces of the pavilion needed to be placed above the ground floor.

Rene van Zuuk decided to make the terraces accessible from the outside of the building as well so you can walk from the square up onto the sloped roof to the terraces letting the roof become a public area.

All above info and images from
w02n 2cents: Really like the elegance of the curves, and how the process described isn’t some contrived explanation of how the form came to be. The intelligent of terrace creation of the builiding, which inject a new open space typology and man-made hardscape in the centre of the square. Problem solving and urban intervention always the most interesting assignment for the architect to test out their sensitivity on the context and the upgrading on the existing activities. Anyhow, how the architects derived the facade treatment yet to be justified. Would like to see the images where the market activities is held. Nice work executed indeed.