Sunday, 30 August 2009

Kastrup Sea Bath / White arkitekter AB

Reaching out into the Øresund from Kastrup Strandpark in Kastrup, Kastrup Sea Bath forms a living and integral part of the new sea front. The project consists of the main building on the water, the new beach and an ajoining service building with lavatories and a handicap changing room.
A wooden pier leads the visitor round to a circular construction, gradually elevating above the sea surface, and ending in a 5m diving platform. The building material is Azobé wood, chosen for it’s durability in sea water.The Sea Bath stands on slender legs about a meter above the water and the load baring constructions are exposed in its exterior. The building consists of 870 m² wooden deck, 70 m² changing facilities and of 90 m² service building on land. The Bath is conceived as a sculptural dynamic form, which can be seen from the beach, the sea and the air. It’s silhouette gradually changes as the beholder moves around it.
The circular shape creates a concentrated interior, shelter from the winds, and concentrating the sun. The shape opens up towards the landside to connect to the beach and to invite visitors inside. A continuous bench runs along the pier, thus creating an additional rest and leisure area.
An important part of the concept for the Sea Bath is that is free of admission and open to the public at all times. The bath is designed to be a rather untraditional framework for exercising sports activities. There is room for a peaceful evening swim as well as exercise and playfulness. It is envisaged that old Mrs Jensen, will be as comfortable as the younger more sports orientated visitor. Ramps, and other special features and facilities allow the less mobile members of the population full access to the sight.

All above info and images from
w02n 2cents:
What a interesting structure or pavilion, and impressed with the way architect articulate the diving platform in a very community approaches. Although the water sports and facilities is not main adviseable for the handicap and folks, but the design did put a huge consideration on the disable user, added the credit to the structure. I do think this kind of pavilion architecture encourage community activities and giving the new image for the neighbourhood.

Sunday, 9 August 2009

Yellow Treehouse Restaurant / Pacific Environments

The concept is driven by the ‘enchanted’ site which is raised above an open meadow and meandering stream on the edge of the woods.

The tree-house concept is reminiscent of childhood dreams and playtime, fairy stories of enchantment and imagination . It’s inspired through many forms found in nature -the chrysalis/cocoon protecting the emerging butterfly/moth, perhaps an onion/garlic clove form hung out to dry. It is also seen as a lantern, a beacon at night that simply glows yet during the day it might be a semi camouflaged growth, or a tree fort that provides an outlook and that offers refuge.The plan form also has loose similarities to a sea shell with the open ends spiralling to the centre .

It’s the treehouse we all dreamed of as children but could only do as an adult fantasy. Access is via a 60m tree-top ‘accessible’ walkway -an adventure in itself.

The selected site and tree had to meet a myriad of functional requirements -18 seated people and waiting staff in relative comfort complete with a bar; gaining correct camera angles with associated light qualities for filming the adverts, web cam and stills, have unobstructed views into the valley and entrance to the site and structural soundness . The final selected tree is one of the larger trees on the site and sits above a steep part of the site which accentuates the tree’s height. Kitchen/catering facilities and toilets are at ground level.

The Architectural component embodies a simple oval form wrapped ‘organically’ around the trunk and structurally tied at top and bottom, with a circular plan that is split apart on the axis with the rear floor portion raised. This allows the approach from the rear via a playful tree-top walkway experience, slipping inside the exposed face of the pod and being enchanted by the juxtaposition of being in an enclosed space that is also quite ‘open’ and permeable to the treetop views. There is also a ‘Juliet’ deck opposite the entrance that looks down the valley.

The scale and form of the tree-house creates a memorable statement without dominating it’s setting. While it’s natural ‘organic’ form sits comfortably, the rhythm of the various materials retains it’s strong architectural statement. The verticality of the fins mimics the verticality of the redwoods and enable the building to naturally ‘blend’ into it’s setting, as though it were a natural growth.

It sits almost 10m wide and over 12m high, with the split-level floor sitting 10m off the ground. Timber trusses form the main structure. The curved fins are glue-laminated pine, plantation poplar has been used for the slats and redwood milled from the site used in the walkway balustrading. Openings are formed for windows by leaving spaces between the slats/fins that keeps the overall form yet affords a variety of openness for the views and light and closes down toward the rear. To loosen the regularity of the elements, steel is wrapped arbitrarily around the pod. Tying this up at the top and base has a sense of greater connection with the tree.
It is designed to be weather resistant using acrylic sheeting fixed to the roof under the fins with vertical roll-down café-style blinds within. Lighting is an important architectural component enhancing and changing the mood, with discreet lighting within the walkway and up-lighting within the tree house.

All above info and images from


w02n 2cents:

It's reminded me my 1st year studio assignment, to create a tree house, which required to build a 1:10 model on the branches of a tree. This sophisticated design provided a very good ambient an experience dining in the reserved jungle, it doesn't seem to demolish the surrounding ecosystem, but evoke the consciousness of the environmental design. The sketches is brilliant, i would like to see all this sketches in my working life, as we are too digital oriented now, and no one else appreciate it, but i really like to see the architect's spirit through sketches, it's amazed me more!! Love how the articulate of pathway to approach the restaurant, but the furniture is somehow dissapointed, as it does not design alongside, and it's look too flat and overlook on this element.