Saturday, 30 July 2016


A sustainable and happy community is about a group of people pursuing common practices and principles in living with a high degree of respect for the environment, people and the place they live in.  The collective community lifestyle can be set in motion by design - by promoting interaction and mutual support and learning - a common way of life, awareness and care for the community and place can be established.  The Light Waterfront _ Residential Enclave sets a compelling precedent in a stratified residential development with facilities.  The network of connectors and nodes that are used as design strategy to integrate dwelling units in a regular landed community can take on the 3rd dimension where levels come into play, producing greater permutations between the community and their relationship with the public domain.
Social interaction is promoted by design, in the strategy of multi-level, multi-user-group common area or community level public domain - much like the structure of a small village, whereby a network of paths and small congregation spaces link together clusters of dwellings/neighbourhoods or sub-communities.  Each sub-community is earmarked to be ranging from 30 to 50 units.  In this project, the list of spaces include: the Fishbone entrance and passageway, marina, colonnades, recreational decks, pooldecks, gymnasium, multipurpose hall, shops, foyers/lobbies/corridors and pocket terraces/decks, perimeter parkway, etc.  Analogous to the traditional on-stilts clan villages - also an expression of a rather Eastern cultural and urban typology - the social meeting spaces are not the Western town square but streets, passageways, piers, corner stores, temples, halls, etc.  Like the traditional equivalents, the contemporary interpretation of each of these spaces serve the community in different ways: large congregation or event at the Fishbone; formal meeting at the Foyer and Multipurpose Hall; family and friends party at the recreational deck and pooldeck; incidental chats at the corridors and lift lobbies of each floor; and so on.  As a result the project has greater than norm ratio of amenities.
All above Description by: Ar Tang Hsiao Seak
Design Architects: Garis Architects S/B
(Ar Tang Hsiao Seak / Ar Ngu Ngie Woon)

No comments:

Post a Comment